Aku pun kata kat dia, “Ko masak je la bihun singapore. Mudah, ringkas, dan menyelerakan... hehe”. So, aku pun pass la dia cara nak masak Bihun Singapore nih...
Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan], 200 gm daging [hiris nipis dan rebus lembut], 200 gm sotong [hiris kecil], 200 gm kucai [potong pendek], 250 gm kobis [racik halus], 1 batang carrot [sagat], 3 s/b minyak, garam, air
Bahan Tumbuk:
1 s/b lada hitam, 1 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih
Bahan Hiasan:
1 biji telur [buat dadar dan hiriskan], 2 biji cili merah [mayang halus]
Cara Penyediaan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi, 2.Masukan daging dan kacau rata, 3.Bila nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata, 4.Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati, 5.Bila nampak bihun lembut masukkan daun kucai, 6.Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Bubuh garam secukup rasa, 7.Bila menghidang, taburkan hirisan telur dadar dan cili merah.
Ermmm kenyang... AlhamduliLlah.
-Perindu Sepi-
No comments:
Post a Comment